Discuţie Utilizator:Torex31
De la Concurs incarcare cartela gratis
[modifică] Pe pagina principala. o sa scrie:
EX. intrebare concurs zz ll aa.la ora hh:mm va fi intrebarea.
- 1.Ca invitator, castigi automat fara sa participi, daca invitatul tau castiga concursul direct!
- 2.Ai adus cei mai multi prieteni pe cartela.eu in ultima saptamana? Esti premiat din nou!
- 3.Castigi la sigur: Acumuleaza puncte, fii primul in topul saptamanal si iti dam premiu suplimentar!
[modifică] Ce fac pentru a castiga premiu direct?
- Intrebarea se va afisa la un moment fix al zilei, anuntat in prealabil, in zilele de concurs
- Pentru raspuns, ai la dispozitie 30 de min de la publicarea articolului
- Trebuie sa ai cont si email confirmat pentru a putea raspunde prin adaugarea unui comentariu la postul de blog cu intrebarea tutorial video creare cont
- Daca ai deja un cont pe unul din siteurile din Portalul Semantic Pagini Favorite, este valabil si pe cartela.eu
- Raspunsul se afla pe siteul Wikipedia.rotutorial video cautare Wikipedia
- Daca ai raspuns corect, vei participa la tragerea la sorti online, in aproximativ inca 30 min interval necesar pentru validarea raspunsurilor corecte
- Noul regulament nu mai acorda automat premiul primului concurent care raspunde corect, ci castigatorului tragerii la sorti dintre raspunsurile corecte.
- Pentru a-ti fi mai usor, s-au creat redirectionari pentru tragerelasorti.cartela.eu: tragere.cartela.eu, lasorti.cartela.eu, sorti.cartela.eu
- Daca ai fost norocos la tragerelasorti.cartela.eu, pentru revendicarea premiului posteaza o replica la comentariul Administratorului prin care esti declarat castigator
- La revendicarea premiului trebuie sa ai acelasi ip cu cel cu care ai raspuns initial
- Daca intre timp iti pica netu' sau se ia curentul si nu mai poti avea acelasi ip, ghinionul tau! Incearca data viitoare pentru ca nu putem distinge intre o astfel de situatie de forta majora si fraudarea propriu-zisa
- In aceeasi replica alege reteaua de telefonie mobila pentru codul de reincarcare( Vodafone, Orange sau Cosmote)
[modifică] Esti descalificat daca:
- Incerci sa raspunzi de mai multe ori
- Folosesti indentitati multiple
- Raspunzi peste termenul de 30 min
- Ip-ul initial cu care ai raspuns difera de cel cu care revendici premiulSe repeta tragerea
- Te conectezi prin proxy
- Castigatorului i se acorda premiul direct in valoare de 4 euro la alegere in retele Vodafone, Orange sau Cosmote sub forma unui cod de reincarcare cartela gratis
- Daca ai fost invitat la un concurs de un prieten, i se acorda si lui un premiu suplimentar al invitatorului de aceeasi valoare, chiar daca nu a participat la concurs
- Iti doresc succes!
[modifică] Cinci carti pierdute in timp care ar fi schimbat lumea.
[modifică] Cartea 1
Evident ca nu vom afla niciodata cate carti excelente s-au pierdut in timp, dar totusi exista indicii despre cateva dintre ele, iar ce ne este dezvaluit pare de-a dreptul uimitor.
Un lucru este cert: daca am putea face o biblioteca a cartilor care nu au supravietuit, ar fi cu siguranta cele mai tulburatoare scrise vreodata.
[modifică] Evanghelia dupa Eva, autor necunoscut
- Este, se pare, una dintre cartile Bibliei. Sustinatorii ei spun ca facea parte din Vechiul Testament si ca avea un continut sexual, chiar pervers. Nu este prea greu sa ne imaginam de ce nu a supravietuit – atat timp cat oficialii bisericii spuneau despre carte ca inspira la o depravare totala, abordand subiecte precum “dragostea neconditionata” sau "coitus interruptus si inghitirea lichidului seminal ca un act religios”.
In secolul IV, clerici precum Epifan au criticat cartea si au interzis lumii sa o mai raspandeasca sau sa mai practice ritualurile descrise in ea. Copiile nearse atunci au fost eliminate treptat de catre papalitate.
[modifică] Cartea 2
[modifică] Despre cum se fac sferele, de Arhimede
- Era un ghid despre cum s-au construit multe minuni ale Greciei antice, cum ar fi “orreries” - reprezentări mecanice ale miscarilor planetare, ceasurile astronomice, poate si masina timpului, plus tot felul de dispozitive inventate pe vremea aceea. A fost scrisa de legendarul Arhimede, considerat Leonardo da Vinci al Antichitatii si omorat de romani, cu tot cu secretele sale.
- Cartea a fost distrusa si ea, se presupune, atunci cand romanii au incendiat Biblioteca din Alexandria.
- Ca sa va faceti o idee despre ce ar fi putut sa contina un astfel de manuscris, reamintiti-va ca ramasitele unui mecanism asemanator unui ceasornic au fost gasite pe epava unui vas ce s-a scufundat acum 2.000 de ani. Complexitatea si importanta sa nu au fost intelese decat dupa zeci de ani. Se crede ca a fost realizat in anii 100-150 inainte de Christos. Insa artefacte de o complexitate asemanatoare nu au reaparut decat sute de ani mai tarziu. Acel mecanism se numente Antikythera - dupa insula langa care a fost gasit.
[modifică] Cartea 3
[modifică] Hermocrates, de Platon
- Exista zvonuri ca aceasta ar fi ce-a de-a treia carte a lui Platon. Primele doua dialoguri au fost cu Timaios si Critias si sunt de fapt transcrieri ale discutiilor lor cu unul dintre cei mai mari ganditori care au abordat vreodata problemele existentei Universului.
- De vreme ce a doua carte se termina cam abrupt, se presupune ca cea de-a treia ar fi dezvaluit soarta Atlantidei. Era o putere navala, cu baza pe o insula sau continent aflata dincolo de coloanele lui Hercule (stramtoarea Gibraltar), care a cucerit regiuni intinse din Africa si Europa de Vest. Dupa o incercare esuata de invadare a Atenei, Atlantida s-a scufundat in ocean. Acest eveniment s-ar fi petrecut cu 9.000 de ani inainte de Solon (aproximativ 9.500 i.Hr.)
- Atlantida din dialogurile lui Platon este de obicei considerata un mit creat de acesta pentru a-si pune in evidenta teoriile sale politice.
[modifică] Cartea 4
[modifică] Ab urbe condita libri (Istoria romana), de Titus Livius
- Este cea mai complexa istorie a Romei, de la originile ei legendare si pana in anul 9 dupa Cristos. Opera este formata din mai multe epopei in proza, inchinate trecutului glorios al romanilor. In text apare primul portret al lui Cicero, despre care aflam ca a trait 63 de ani si ca a murit in conditii suspecte.
- Cartea era de fapt un "monstru" – continea 142 de volume si ne putem imagina puterea ei, daca doar cele cateva fragmente salvate din calea distrugerii i-au ajutat pe italieni sa inventeze Renasterea. In timpul ei, acele carti erau venerate de catre artisti si invatati.
- Dupa caderea Romei, Europei i-au trebuit 1.000 de ani sa-si dea seama ca vechile carti ar putea fi importante, asa ca atunci cand italienii s-au apucat sa adune hartiile putrezite prin dulapurile antice au mai gasit doar 35 de carti, 107 disparusera.
[modifică] Cartea 5
[modifică] Cartea Razboaielor Domnului, de ............
- Din pacate "Cartea razboaielor Domnului" nu s-a pastrat, insa mentionarea sa in Biblie ne face sa credem ca aceasta cuprindea importante informatii istorice. Era vorba, printre altele, de razboaiele duse de Moise, Iosif si de israeliti in drumul lor spre Tara Sfanta.
- Daca aceasta carte ar fi supravietuit, ar fi in acceasi categorie cu Biblia – cea mai bine vanduta si influenta carte a tuturor timpurilor.
- Avand in vedere ca exista secte religioase formate pe baza unor simple citate din Biblie sau religii intregi care s-au dedicat decodificarii intelesurilor ei, va dati seama cat de importanta ar fi si ce impact ar avea orice adaugire sau modificare a Bibliei.
[modifică] credinta sau indoctrinare?
| | | | | |
- Dupa parerea mea Zeitatile au fost inventate cu un scop…pt ca omul nu stie sa se limiteze…asa ca s-a inventat Dumnezeu ,Zeus (Zeus este zeitatea suprema a Greciei antice, stapan al Cerurilor, cel mai mic dintre fiii lui Cronos si ai Rheei), Apolo( Fiu al lui Zeus, zeu al poeziei, muzicii, dansului, medicinei, pastorilor, colonizatorilor, al zorilor) ,Artemis( Era considerata zeita lunii si a vanatoarei, a castitatii si a fidelitatii conjugale si regina padurilor),Atena( era zeita a intelepciunii, a strategiei, disciplinei, si a mestesugurilor),Atlas(titan care a participat la razboiul dintre giganti si zeii olimpieni) Afrodita (este zeita frumusetii si a iubirii),Hades(zeul taramului subpamantean si stapanul bogatiilor uriase din adancul pamantului,Hefaistos(copilul lui Zeus si al Herei, schiop deoarece Zeus l-a aruncat din inaltul Olimpului pentru ca, in timpul unei dispute dintre Hera si Zeus, ii luase apararea zeitei),Hera(era fiica titanului Cronos si a Rheei).Hermes( fiu al lui Zeus si al Maiei, una dintre fiicele lui Atlas, nascut in Arcadia. A fost numit mesagerul zeilor),Ahile(este un erou, care a participat la razboiul troian) ,Pan(fiu al lui Hermes si al nimfei Callisto, protector al turmelor si al pastorilor)Perseu( fiu al lui Zeus, a fost trimis de Polidecte sa aduca capul Meduzei),Poseidon( era zeul marii. Cu ajutorul tridentului sau, starnea furtuni, scotea la suprafata insule, crea rauri si izvoare), Prometeu( titan celebru prin faptul ca a furat focul divin de pe muntele Olimp si l-a daruit oamenilor) ,Tezeu( l-a invins pe Minotaur, cu ajutorul fiicei regelui Minos, Ariadna, Tezeu a reusit sa iasa nevatamat din labirint)….woww ce familie mare … dar se pare ca nimeni nu le-a scos decat calitatile in atentie dar ei de fapt erau,hoti,criminali sau zeitzele poate femei usoare si hai sa ne gandit acum…chiar trebuie luati ca ex?…sau chiar trebuie sa credeti ca suntem facuti/e din Adam si Eva ?!?!?! Si au avut doar 2 copii Cain si Abel, Cain s-a ridicat împotriva fratelui sau Abel, si l-a omorât(cum mai e cu porunca a6-a..sa nu ucizi cumva:)…si deci a ramas Cain…ala cum s-a mai inmultit???
[modifică] Nostradamus ar fi prezis al III-lea Război Mondial în 2010
Conform astrologilor si profetilor, anul urmator, cel al Tigrului Galben de Metal, nu va fi unul usor. Interpretatorii predictiilor lui Nostradamus vorbesc despre o fecioara misterioasa a carei moarte este dorita si despre un lider “nemilos si insetat de sange”, care va conduce cu “sabie si foc”. Pavel Globa, un faimos astrolog rus, crede ca 2010 va fi un an mai usor pentru rusi, insa Europa si SUA ar trebui sa se astepte la un declin economic si mai pronuntat. Cercetatorii manuscriselor lui Nostradamus cred ca aceste predictii pentu anul urmator se gasesc in al zecelea catren din ce-a de-a zecea centurie. Pasajul mentioneaza, pe langa fecioara misterioasa si liderul aducator de distrugere, si “Arca de furie a Satanei”, iar interpretatorii cred ca aceasta s-ar putea referi la o racheta balistica. Specialisti faimosi in studierea centuriilor lui Nostradamul cred despre catrenele acestuia ca anunta urmatoarele evenimente pentru 2010: – posibila incepere a celui de-al treilea razboi mondial in noiembrie, in care arme bacteriologice si chimice vor fi intrebuintate – vor exista conflicte intre occidentul european si SUA – un conflict se va isca intre Marea Britanie si Franta – exista posibilitatea unui conflict militar armat in peninsula Crimeea. Europa va suferi un picaj economic – in Marea Neagra va avea loc o catastrofa care va implica hidrogenul sulfurat.
- Catrenele lui Nostradamus conţin următoarele informaţii despre anul 2010:
- Este posibil ca cel de‑al Treilea Război Mondial să înceapă în luna noiembrie, cînd vor fi folosite arme bacteriologice şi chimice;
- Va exista un conflict între ţările din vestul Europei şi SUA;
- Va porni un conflict între Marea Britanie şi Franţa;
- S‑ar putea să izbucnească un conflict armat pentru cucerirea peninsulei Crimeea;
- Europa va suferi o scădere a economiei;
- Va exista o catastrofă în Marea Neagră declanşată de hidrogenul sulfurat.
- La sfîrşitul secolului al XX‑lea, un grup de specialişti a formulat următoarele predicţii ştiinţifice referitoare la anul 2010:
- Activitatea solară va scădea;
- Vor fi inundaţii grave în sud‑estul Asiei;
- Rata natalităţii din Europa va scădea;
- Rusia şi Belarus vor înregistra o creştere economică;
- Va începe o eră a matriarhatului, ce va dura 23 de ani;
- Va fi constituită o alianţă între Statele Unite, Europa şi ţările din bazinul Pacificului;
- Se vor forma noi teorii politice şi economice, care vor schimba drastic viitorul;
- Vor apărea noi roboţi‑android în viaţa cotidiană a oamenilor;
- Vor fi descoperite dovezi ştiinţifice despre existenţa sufletului.
- Cei mai mulţi dintre prezicători consideră că anii guvernaţi de semnul tigrului sînt dificili, dar pot aduce multe schimbări, necesare pentru a merge cu bine mai departe
[modifică] Explozia solara ,vine sfarsitul lumii?
Atunci, furtuna solara nu a provocat probleme majore, in sennul ca nu au afectat grav cablurile de curent electric, comunicatiile ori sanatatea oamenilor.
Asta pentru ca unda de soc va lovi campul magnetic al Pamantului ca o adevarata rafala de bombe atomice. Din aceasta cauza si superbele aurore boreale vor deveni vizibile dincolo de zona Cercului Polar. Asta e partea frumoasa, insa "impactul major se va produce asupra retelelor de electicitate. Vor fi pene masiv de curent, ne vor trebui ani intregi sa ne revenim", spune astronomul Daniel Baker.
- Terra va suferi, in anul 2013, efectele unor explozii solare de-a dreptul devastatoare, anunta oficialii NASA. Potrivit acestora, unda de soc care ar urma sa loveasca Pamantul va avea forta a 100 de milioane de bombe cu hidrogen.
- Pamantul a fost afectat deja, in data de 3 august 2010, de o furtuna geomagnetica, dupa ce Soarele a explodat.
- Botezat deja Tsunami solar, fenomenul asupra caruia NASA a avertizat inca de acum patru ani este produs de schimbarile ciclice din evolutia Soarelui. Si cum omenirea a devenit tot mai dependenta de tehnologii, ea a devenit si vulnerabila la orice "stranut" al astrului care ne da viata.
- Romania nu va scapa de efectele negative ale exploziilor solare
- Exploziile solare din 2013: Cand, de ce si unde au loc exploziile solare?
- O explozie solara are loc atunci cand energia magnetica a crescut in atmosfera solara, fiind astfel nevoie sa se elibereze intr-un fel. Frecventa exploziilor solare variaza de la cateva pe zi, la mai putin de una intr-o saptamana in perioadele "tacute" ale Soarelui.
- Exploziile solare din 2013: Cum pot efecta exploziile solare Pamantul?
- Razele X si ultra-violetele emise de exploziile solare pot cauza furtuni de radiatii care sa afecteze ionosfera Pamantului, iar acest lucru s-ar traduce prin blocaje in ceea ce priveste comunicatiile peste tot in lume.
- Fiecare explozie solara produce schimbari in particulele energetice ale magnetosferei care pot duce la dezastre pentru navetele spatiale si astronauti.
- Exploziile solare din 2013: Cum ne dam seama cand vin furtunile solare?
- Metodele folosite pentru a prezice furtunile solare sunt destul de problematice si nu prea este posibil in prezent sa se spuna atunci cand o regiune activa a soarelui va exploda.
- Insa mai multe navete au fost trimise de NASA pentru a colecta cat mai multe date despre exploziile solare.
- Acum, cercetatorii britanici se tem ca exploziile solare din 2013 vor avea efecte mult mai grave decat se estima, iar vestea proasta este ca nici Romania nu va fi crutata!
- Radiatiile electromagnetice ar putea paraliza Pamantul, ducand la distrugerea mai multor tari.
- Cel mai afectat va fi nordul Europei, Coreea de Nord si Iranul. Consecinte grave vor fi resimtite insa pe intreg batranul continent, inclusiv Romania, si in America de Nord. Tarile europene cele mai periclitate sunt: Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, nordul Rusiei, Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia, Belarus.
- "Planeta va fi lovita de radiatii magnetice care vor atinge un nivel fara precedent. Zone intinse de pe glob vor ramane fara electricitate si repararea retelelor electrice va dura enorm. Cel mai important este ca efectul va fi instantaneu, iar campul magnetic va fi perturbat cu viteza fulgerului", a avertizat cercetatorul britanic Richard Fisher.
- Un astfel de dezastru se produce o data la un secol. Ultima oara fenomenul s-a produs in 1859, cand doua treimi din cerul planetei s-a acoperit cu o aurora rosie ca sangele. Liniile de telegraf din Europa si America au fost distruse la acea vreme.
- Amatorii de scenarii apocaliptice s-au si grabit sa faca legatura intre anuntul astronomilor si sfarsitul lumii, prezis de calendarul mayas cu secole in urma.
- Economistii fac deja calculele dezastrului, sustinand ca eruptiile solare din 2013 ar putea costa omenirea 1-2 miliarde de dolari.
[modifică] Daci, Romani, Vlahi si Albanezi…
- Cum mi-am inceput “demersul istoric”? Al. Phillipide, daca imi aduc bine aminte, sustinea ca ar fi avut loc o migratie a vlahilor sud-dunareni peste Dunare, dar din actuala Bulgarie, in secolul VII. Nu mai tin minte sursa, dar stiu ca romanii se cam feresc sa aduca vorba de teoriile lui sau ale lui Ovid Densusianu ). Cel mai probabil au existat mai multe miscari de populatii romanizate, atat dinspre Balcani catre Dunarea si Karpati cat probabil si invers (asa cum sustine documentul ala bizantin din 1066 sau cum sustin legendele privind "descalecarile" din sec. XIII-XIV etc.).Eu prima oara am auzit de teoriile lui Densusianu si Phillipide de la o fosta a mea profesoara de Limba Romana din liceu, care ne-a spus cate ceva, dar mai cu fereala..... Ca asa era in vremea aia, cea comunista....Apoi... mi se parea imposibil ca un popor cum e cel geto-dac ( apropos... chiar erau acestia UN singur popor?) sa fie asimilat/eliminat in doar 150 de ani de ocupatie romana. Am citit pe undeva ca romanii nu au ocupat decat 17% din teritoriul Daciei de la nord de Dunare, de pe vremea lui Burebista si ce a fost mai sus de Carpati nu prea i-a interesat. Teoria statornicitatii dacilor sub ocupatie romana e confirmata si de cei vreo mie de ani in care Transilvania a fost sub ocupatie straina, românii neputand fi pur si simplu asimilati, poate doar intr-un numar nesemnificativ... Porturile, obiceiurile si credintele populare aduc foarte mult cu cele ale vechiului popor dac si nicidecum cel roman. Nu imbratisez ideea ca niste legiuni romane de la granita imperiului au putut asimila un popor intreg, chiar redus numericeste in urma razboielor pana la 500.000-1.000.000 insi, asa cum citisem undeva. In conditiile atacurilor repetate ale migratorilor, oare cati cetateni romani s-au stabilit la nord de Dunare, intr-o zona necivilizata si nesigura? Retragerea aureliana nu dovedeste altceva decat faptul ca romanii au fost doar niste cuceritori. Nu au avut niciodata sprijinul dacilor in consolidarea granitei => nu s-a produs nici o asimilare. Teoria contopirii dintre daci si romani a fost lansata pe la 1800 din Ardealul ocupat de Habsburgi, mai exact de Scoala Ardeleana (institutie finantata si sustinuta de guvernul austriac, ca parte a Bisericii Române Unite cu Roma). Este o ipoteza care servea intereselor teritoriale ale austriecilor in Transilvania mult mai bine decat un probabil (dupa parerea mea) adevar istoric - acela al statorinicitatii si continuitatii dacilor in spatiul carpato-danubiano-pontic. S-au facut studii linvigstice false si s-a mers pe antiteza civilizatie (romanii)-salbaticie (dacii). Tot Scoala Ardeleana a promovat si ideea diferentelor imense intre limba dacilor si cea latina (ceea ce nu s-a intamplat si cand s-a studiat geneza poporului spaniol). Astfel s-a spus ca poporul care avea 3.000 de ani vechime pe acest teritoriu cand au venit romanii a fost sters din istorie si a aparut un nou popor, mult mai tanar, popor care nici nu ar fi existat cand a "aterizat" Attila... iar românii de pretutindeni au fost mandri sa se declare urmasi ai lui marelui Traian si nu ai barbarului Decebal - ca asa suntem noi mai .....fraieri. Oricum, cert este ca Scoala Ardeleana a avut si un rol pozitiv in desteptarea constiintei nationale romanesti si in unificarea limbii scrise si vorbite, ca sa nu mai spunem ca prin influenta exercitata mai apoi asupra Principatelor Valachia si Moldova a contribuit la latinizarea scrierii si la renuntarea la scrieriea slavona si la liturghiile in slavona bisericeasca. In general nu sunt adeptul teoriei conspiratiei - cand am auzit prima data despre chestiile astea am fost super-sceptic... Incet-incet insa am inceput sa renunt la ce am invatat in scoala, cum ca poporul român a avea o origine nobila latina. Acum chiar mi se pare de-a dreptul aberanta aceasta teorie... Cred ca influenta romanilor asupra populatiei din spatiul carpato-danubiano-pontic e comparabila intr-un fel cu influentele pe care le-au avut de-a lungul istoriei popoarele migratoare sau Imperiului Otoman...Asa au inceput “cautarile”…. Să începem cu Aromânii…. Aromanii se considera urmasii lui Filip al II-lea si Alexandru Macedon, si ca ei fac parte din stramosii lor, tot asa cum Burebista si Decebal sunt considerati stramosii romanilor.Macedonia - o tara care s-a format ca regat, inca din secolul VIII i.Hr., apoi ca imperiu, fiind considerat cel dintai imperiu din Europa si totodata cea mai inalta expresie politica a spatiului balcanic si european pana la incadrarea sa in hotarele Imperiului Roman in secolul II i.Hr. - este situata in partea central-estica a Peninsulei Balcanice si a fost locuita din vechi timpuri de triburi macedonene.Prin expansiunea Romei dupa moartea lui Alexandru Macedon (323 i.Hr.), suveranitatea imperiului macedonean avea sa decada si sa se destrame, iar Macedonia insasi sa fie desfiintata ca regat si transformata in provincie romana (148 i.Hr.).Anul 148 i.Hr. reprezinta data de cand incepe lungul proces de romanizare a populatiei macedonene si nasterea unui popor nou, ca urmare a simbiozei dintre bastinasii macedoneni si nou-veniti, ce va purta mai tarziu numele de vlah, armanu, aroman etc.Limba latina, acest instrument de unificare etnica, a fost impusa nu numai populatiei macedonene, ci tuturor popoarelor autohtone cucerite de romani.Cauza pentru care romanismul a prins radacini atat de puternice si atat de durabile in Macedonia - precum s-a intamplat si in Dacia mai tarziu - se datoreaza faptului ca romanii erau posesorii unei civilizatii superioare bastinasilor.Aceasta se poate deduce si din faptul ca, daca populatia macedoneana, prin asezarea multor colonisti romani, a suferit un proces de romanizare, populatia blocului elenic insa a ramas neatinsa de un astfel de fenomen.Daca baza etnica la romani este formata de catre daci in schimb la aromani baza etnica este formata de catre macedoneni.Limba latina a fost cea care s-a impus si a dus in final la indepartarea definitiva a limbii macedonene, cea care nu era inteleasa nici de greci si nici de catre iliri.Incepand de la aceasta data (148 i.Hr.), timp de mai mult de doua milenii, Macedonia si populatia ei (este vorba acum de aromani) au reusit sa reziste sub Imperiul Roman timp de aproape opt secole, sub Imperiul Bizantin, mai mult de opt secole si sub Imperiul Otoman, aproape 5 secole (circa 460 de ani).Dupa o existenta de mii de ani, in anul 1913, prin Pacea de la Bucuresti din 10 august, incheiata dupa razboaiele balcanice, pamanturile Macedoniei (in suprafata de circa 87.500 kmp) si populatia ei au fost impartite celor patru state vecine: Grecia (51%), Albania (11%), Serbia (29%) si Bulgaria (9%). De la aceasta data, 10 august 1913, aromanii au intrat intr-un proces necrutator si neintrerupt de deznationalizare si asimilare de catre populatiile majoritare in mijlocul carora au ajuns sa traiasca. Se sustine ca limba aromana ar fi un dialect al limbii romane si care a aparut dupa anul 1848 - dupa ce revolutionarii romani pasoptisti (Cristian Tell, Nicolae Balcescu etc.) au luat contact cu aromanii din Macedonia - are aceeasi vechime cu o teorie greceasca asemanatoare cu ea, dar care insa sustine ca aromana este un idiom al limbii eline, iar aromanii sunt greci latinizati.Oamenii de stiinta insa spun ca limba aromana este o limba romanica careia, din vechea limba latina vulgara, i-au ramas in lexicul de baza circa 1600 de cuvinte. De-a lungul celor doua milenii de existenta, limbii aromane i s-au mai adaugat circa 2600 de cuvinte grecesti, 560 de cuvinte slave, 350 de cuvinte albaneze, 1600 de cuvinte turcesti etc. Cu toate ca in lexicul de baza s-a adaugat un numar mult mai mare de cuvinte din alte limbi balcanice (slave, grecesti, turcesti), structura, morfologia si sintaxa limbii aromane nu s-au schimbat si au ramas asa cum au fost si in limba latina.De asemenea, elementele fundamentale ale lexicului, cele de intrebuintare permanenta, de circulatie interna, sunt tot de origine latina. Ele revin tot mereu, sunt necontenit intrebuintate in graiul zilnic si au familii de cuvinte foarte bogate.
- Argumente lingvistice
- A. Xenopol, in cartea sa "Teoria lui Roesler", studii asupra staruintei romanilor in Dacia Traiana, Ed. Albatros, Bucuresti, 1998, critica un istoric cu numele de Hunfalvy care sustinea ca "Romanii din nordul Dunarii inteleg usor limba macedo-romana".Xenopol a raspuns astfel: "Este cunoscut ca un roman de la nord de Dunare nu poate fara un studiu sau fara a invata de inainte sa inteleaga dialectul vorbit la sudul Balcanilor si invers". De acest lucru poate sa fie convins fiecare cand va compara doua texte luate din aceste doua limbi.In final A.D. Xenopol, tragea concluzia: "Aceste doua dialecte sunt cu totul diferite, nu sunt la fel". Mai departe marele istoric aduce si alte argumente in legatura cu aceste doua limbi intre care este o mare diferenta. "Limba aromana nu poate sa fie socotita ca un dialect al limbii daco-romane. Ca sa fie socotita ca dialect trebuie sa indeplineasca cel putin doua conditii: dialectul aroman si cel daco-roman trebuie sa fie produsul unui singur popor si sa traiasca in acelasi loc; sa aiba aceeasi istorie".In realitate, intre aromana si daco-romana este departe de a fi vorba de identitate, ci doar de concordante structurale si materiale importante. Majoritatea acestor trasaturi comune au fost dobandite inainte de secolul al VII-lea (Mihaescu 1978: 320-327), cu toate acestea dezvoltarea paralela, dar independenta a continuat chiar si dupa aceasta data, in virtutea tendintelor comune mostenite.Pentru a explica concordanta dintre cele doua idiomuri (aromana si romana) nu este deloc necesar sa-i asezam pe toti (aromani si romani) in vreun district riguros inchis, pentru doua-trei secole . Nu trebuie sa uitam ca aria macedoneana a fost romanizata cu mai mult de doua secole inaintea Daciei (148 i.Hr.), ca ea a continuat sa faca parte din imperiu si dupa parasirea Daciei, si ca inaintea sosirii slavilor exista - de la Adriatica la nordul Carpatilor - un continuum Romanicum, presarat de neromani, dintre care unii, ca albanezii, n-au fost niciodata romanizati.
- Limba DACA
- Sunetul “a” este folosit în Europa doar în limbile româna si albaneza, limbi care au în alfabet si litera corespunzatoare. Sunetele "a" si "s" au ramas din limba daca, respectiv ilira, limbi care au multe caracteristici comune. Singura limba antica europeana care avea în alfabet litera s a fost limba etrusca, în care "S" era scris "M" (vezi sut - sutina). Etrusca însa, nu avea sunetele "b", "d" si "g". Datorita alfabetului grec si cel latin, sunetul “s” nu putea fi reprodus în scris, asa încât au fost preluate cuvinte din limbile daca si ilira, în care “s” a fost înlocuit cu "s". Similar, “a” din limba daca a fost înlocuit cu “a” sau “o”, iar î a fost înlocuit cu i, în limbile greaca si latina. Existenta lui “a” în limba româna nu poate fi explicata decât prin existenta acestui sunet în limba daca. Aceasta pune într-o noua lumina originea “latina” a cuvintelor românesti care contin sunetul “a”. Putem vorbi, în aceste situatii doar de o origine comuna a acestor cuvinte, anterioara cuceririi daciei de catre romani si chiar anterioara aparitiei romanilor. Acelasi lucru poate fi spus în legatura cu foarte multe cuvinte românesti compuse cu prefixele "îm", "în", "ras" si "raz". Marea majoritate a cuvintelor românesti care încep cu litera î, sunt cuvinte compuse, având prefixele "îm" (aprox. 400 cuvinte) sau "în" (aprox. 1700 cuvinte). Numai câteva au corespondente in limba latina, care încep cu "im" sau "in" si numai câteva provin prin compunerea cu cuvinte de origine franceza. În exemplele de mai jos sunt prezentate si doua cuvinte compuse fara prefixele mentionate, care au fost preluate în limba latina, fara a mai prezenta forma compusa: armasar - admissarius , lingura - lingula. În plus, ele indica si originea daca a cuvintelor componente: arma, sar, ling, gura. Aceeasi remarca poate fi facuta si pentru majoritatea cuvintelor compuse cu prefixele "îm", "în", "ras" si "raz". În plus, la aceste cuvinte se pot identifica noi sensuri. În limba daca, ”s” apare adesea la sfârsitul cuvântului, la fel cum apare “os” în limba greaca. Mai jos sunt date doua exemple de cuvinte dace, la care “s” a fost grecizat în “os”: samus - samos, cris - chrysos. Au fost identificate si doua cuvinte continând litera s care au corespondent în limba etrusca: Maris si sut.
[modifică] Istorie si Civilizatie
[modifică] Sagrada Familia
- Pentru unii ciudată, pentru alții misterioasă, impresionanta biserică din Barcelona nu are cum să nu impresioneze. Poate de accea atrage ca un magnet milioane de turiști anual. Începută în 1882, Sagrada Familia se estimează a fi terminată prin 2030. Nu-i nici o grabă... dacă ar fi să luăm după Antonio Gaudi, „creatorul” ei, care a spus: „Clientul meu nu se grăbește!”.
- Și un sfat pentru turiști: dacă mergeți la Barcelona în sezonul de vârf și aveți intenția de a vizita Sagrada Familia, pregătiți-vă:
- Să vă treziți foarte devreme pentru a prinde un loc în față la casa de bilete.
- Să petreceți câteva ore bune la o „coadă” care se poate întinde pe câteva sute de metri.
[modifică] Pestsäule - Viena
- Printre nenumăratele bijuterii arhitectonice ale Vienei se află și Pestsäule. Situat în zona centrală, pe Der Graben, Pestsäule (Coloana Ciumei) este unul din cele mai reprezentative monumente ale capitalei austriece.
- În 1679 orașul a fost lovit de o gravă epidemie de ciumă. Împăratul Leopold I a promis atunci, că va ridica un „monument al milei” dacă epidemia va lua sfârșit. Inițial a fost ridicată o coloană din lemn, reprezentând Sfânta Treime și nouă îngeri. Apoi s-a trecut la construcția monumentului de marmură, la care au lucrat mai mulți scupltori și arhitecți, lucrarea fiind terminată în 1693. Pestsäule s-a „abătut” de la scopul inițial, transformându-se dintr-o columnă memorială într-un monument baroc reprezentativ, care avea să fie de nemunărate ori imitat pe tot cuprinsul Imperiului habsburgic.
[modifică] Biserica "Sf. Nicolae" - Roznov
- Biserica „Sf. Nicolae” se află în mijlocul parcului din orașul Roznov (jud. Neamț). Ctitoria colonelului Gheorghe Roznovanu se remarcă prin arhitectura sa neobișnuită, unică în peisajul românesc, fiind inspirată de modul de construcție al bisericilor rusești. Biserica a fost terminată în anul 1892, iar zugrăveala interioară a fost realizată de cunoscutul pictor Costin Petrescu.
- Catapeteasma, din bronz aurit, a fost făcută la Moscova; cripta aflată la subsol adăpăstește mormintele membrilor familiei Roznovanu.
[modifică] Un document extraordinar! Harta Dictatului de la Viena!
- După 70 de ani de uitare şi praf, istoricul şi diplomatul Alexandru Ghişa a descoperit, în Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, harta Dictatului de la Viena. Harta, realizată pe pânză, poartă vizibil trasată „graniţa” părţii din Ardeal pe care România a fost nevoită să o cedeze Ungariei.
- În partea stângă sunt semnăturile olografe ale lui Joachim von Ribbentrop şi Galeazzo Ciano, miniştrii de Externe ai Germaniei şi Italiei, „instrumentele” artizanilor Dictatului de la Viena, Hitler şi Mussolini.
[modifică] Nessebar
- Pentru cei care vizitează litoralul bulgăresc (şi sunt din ce în ce mai mulţi!), o excursie la Nessebar este inevitabilă. Pentru că oraşul este o adevărată perlă, plină de farmec istoric, scăldată de apele Mării Negre. Şi nu exagerez cu nimic!
- Aici găseşti urme ale tuturor civilizaţiilor care au stăpânit aşezarea, fie că vorbim de greci, romani, vlaho-bulgari, bizantini sau otomani. Urme care au fost restaurate şi conservate şi care sunt folosite cu succes şi în scopuri turistice. Fără campanii de promovare costisitoare şi fără sloganuri de doi lei! Încă o „palmă” de la vecini!
[modifică] Muzeul Vama Medievala Bran
Casa Vămii, monument istoric şi de artă situat la poalele castelului în partea de sud lângă drumul Braşov - Câmpulung, este o construcţie realizată în mai multe etape, din zidărie de piatră, cărămidă şi paiantă, cu bolţi de cărămidă şi planşee de lemn mascate cu tencuială, cu şarpantă de lemn acoperită cu ţiglă solzi ascuţită.
Casa vămii este un complex arhitectural compus din mai multe clădiri: un pavilion central cu subsol parţial, parter şi etaj (format din două corpuri unite printr-o pasarelă) şi trei corpuri anexe unite cu ziduri de piatră şi cărămidă.
Colecţiile Muzeului Vama Medievală Bran sunt structurate pe principalele domenii ale istoriei şi istoriei artei. De mare valoare este colecţia de arme albe şi de foc, care subliniază funcţia militară îndeplinită de Cetatea Bran în Evul Mediu. De asemenea, de importanţă deosebită sunt şi colecţiile de artă decorativă (mobilier, ceramica, argintărie) şi arta plastică (sculptură şi pictură pe lemn), provenite din vechiul fond regal, achiziţii şi donaţii (http://www.brancastlemuseum.ro)